I dag har de fleste barn tilgang på datamaskiner med nettilgang. Dette medfører at barn og unge deltar i forskjellige nettsamfunn og pratekanaler. De etablerer kontakt med nettvenner og en god del velger å møte sine nye "venner" ansikt til ansikt. I 2006 viser en undersøkelse utført av SAFT (safty, Fact and tools) at så mange som 70000 barn og unge har møtt mennesker de har blitt kjent med via nett. Så mange som over 6000 barn og unge har opplevd å bli utsatt for fysiske eller psykiske overgrep etter og ha møtt bekjentskaper fra internett. Dette er svært alvorlig og viser at de unge og deres foreldre må få opplæring i nettvett (forsiktighetsregler og sunn fornuft) og nettikkette (rett og galt, etisk oppførsel)
For å bevisstgjøre foreldre og barn om de ulike farene og hvordan man kan være trygg på nett ville jeg ha valgt å ha et foreldremøte med dette som tema. Jeg ville ha tatt utgangspunkt i noen av nettstedene som er laget med tanke på foreldre med barn på nett. Et av disse er SAFT ,men som nå har byttet navn til Trygg bruk. Dette er et nettsted som bla Kripos har vært med på å lage. Jeg ville også ha vist foreldrene nettsiden til Røde Kors (http://nettvett.reddbarna.no/) Her får foreldrene også vite hva de forskjellige uttrykkene som unge bruker i språket sitt på nett, betyr f.eks LOL, IDK,SNX,BF,BFF osv. Det er også opplysning om lovgivning, nettvettregler, sentrale begreper, seksuelle overgrep m.m. Tror det er viktig å bevisstgjøre foreldrene om at deres håpefulle kan gjøre mange dumme ting på nett og havne utpå ting med tragiske utfall. Klarer man å nå flest mulig foreldre med dette temaet så tror jeg vi langt på vei lykkes i å få tryggere barn på nett.
mandag 12. april 2010
torsdag 8. april 2010
Personvern i skolen
Å følge personvern og personopplysningsloven i skolen kan være vanskelig. Jeg tror at mange lærere ikke er klar over hvor streng loven er med tanke på hva man lagrer på datamaskinene ang. elevene enten på jobbmaskinen eller på hjemmemaskinen. Bare det å ha lister med opplysninger om elevene hvor det står hvor elevene bor (skilte foreldre) allergi, persnnr og telefonnr på datamaskinen er kanskje ikke helt etter loven. Vet vi hvor trygt nettet på skolen er? Brukes administrasjonsnettet eller elevnettet når disse opplysningene blir skrevet ? Lærerne blir med jevne mellomrom kontaktet av barnevernet , Ppt eller Bup med spørsmål om å fylle ut skjema ang. elever hvor det ev. skal utredes iforbindelse med en diagnose, forholdene i hjemmet , psykiske lidelser eller andre opplysninger hvor de ulike etatene er avhengige av skolens syn på saken. Hvor skriver vi disse opplysningene, i hvilket nett, jobbmaskin eller hjemmemaskin, blir det lagret på minne pinne, sendes det på mail eller med internpost osv ? Kan stille mange spørsmål her. Skulle ønske at alle ansatte på skolene fikk opplæring i hvordan man skal håndtere personopplysninger i henhold til loven. Tror ingen bevist bryter loven , men de er ikke klar over hvor enkelt det kan være at sensitive opplysninger kommer på avveie eller blir tilgjengelig for andre enn de det var ment for.
Etter å ha satt meg inn i dette temaet , skal jeg ta det opp som sak på min arbeidsplass ,for å informere mine kolleger og kanskje få et fast system på hvor og hvordan vi håndterer disse opplysningene.
Etter å ha satt meg inn i dette temaet , skal jeg ta det opp som sak på min arbeidsplass ,for å informere mine kolleger og kanskje få et fast system på hvor og hvordan vi håndterer disse opplysningene.
Abonner på:
Innlegg (Atom)